Producties

Busvlinder (2005)

Een opera van één busrit lang, gebaseerd op belevenissen en verhalen van buschauffeurs van de GVU. Uitgevoerd tijdens het Yo-operafestival van 2005 op lijn 1 in Utrecht.

Dames die met kennelijke bedoelingen aanpappen met bus-chauffeurs worden door hen ‘busvlinders’ genoemd.

Bussen zijn net vermomde bloemen/ Soms geel, dan paars en rood, of blauw/ Ik zit nu op de jouwe/ en op die mooie blauwe blijf ik nou/ Het einde, als ik ergens heen moet gaan/ doe mij dan maar het einde

Libretto: Ruben van Gogh (tekst), Bob Zimmerman (muziek)

Zonegrens (2005)

Een tweede opera van één busrit lang, gebaseerd op teksten van kinderen die dat jaar regelmatig in het Wilhelmina-kindeziekenhuis verbleven; eindhalte van lijn 11.

“Ik kreeg van alle zusters een kus/ ik reed de bus/ met een mooie vrouw”

Tekstsamenstelling en -workshop: Ruben van Gogh/ Compositie: Daniel Hamburger

Water (2006)

Openlucht-opera, uitgevoerd op de waterzuiveringsinstallatie te Utrecht, door leerlingen van de Rietendakschool uit de wijk Ondiep. Op basis van enkele speciaal ervoor geschreven gedichten, in het kader van Tweetakt Festival. Zie ook hier

“Water-ader, bloedbaan van doorzichtig leven,/ Water-ader, kriskras over onze aardbol heen;/ ik was je even, wis je – en ik moet je nu/ weer laten gaan./ Ik blijf aan de oever staan, en ik mis je,/ mis je zeer van nu af aan.

Tekst: Ruben van Gogh/ Muziek: Matthias Konecny, Paul Oomen

Kuil (2006)

Onderdeel van de gelijknamige installatie tijdens het festival Jong Vee. Een korte opera, uitgevoerd door één anger en één muzikant. Waarin het personage op zoek is naar het laatste dier. Zie ook hier.

“Dier, dier openbaar je/ laat je zien aan mij/ Verklaar de geluiden die ik hoor/ – in mijn hoofd of in mijn oor -/ ik zou je zo graag willen hebben,/ even willen hebben voor mijn dood”

Libretto: Ruben van Gogh (tekst), Thomas Myrmel (compositie)

Kromme Jongens de Musical (2006/20007)

Musical gebaseerd op liedjes van de gelijknamige Westlandse band. Werd door meer dan 26.000 mensen bezocht in De Lier (2006) en Poeldijk (2007) en is nog altijd te zien op een van de 10.000 dvd’s. Steeds zo’n 200 man op het toneel en zo’n 600 man in de zaal. Zie ook hier.

Je weet het, we eten ons eten dankzij de teelt van het eten dat andere mensen eten. Vergeet dat niet jongen. Vergeet dat nooit.“Nee pa. ook al lust ik geen bloemkool.”

Script: Ruben van Gogh/ Muziek: Kromme Jongens, Bob Zimmerman

Ik zing alleen voor jou (2007)

Nieuwe tekst op het Slavenkoor van Verdi, om meegezongen te worden in de Stadsschouwburg, tijdens de slotvoorstelling van het Yo-operafestival 2007.

En wat zou ik nu graag met je praten/ Als ik zwijg denk je vast van me laat maar…

De Kus van de Pontamoer (2008/2009)

Westlandse streekopera, gebaseerd op de geschiedenis van Heenweg. geschreven als onderdeel voor Operalint Heenweg, later in reprise gegaan als openingsopera voor 11KernenOpera Westland.

Wat zou ik nu graag rusten/ even stoppen, even weg/ Even niet met zaaigoed prutsen/ ‘k Ben gebroken en ik leg/ het liefst mij nu te slapen/ dat ik droom van zaligheid…”


Libretto: Ruben van Gogh (tekst), Bob Zimmerman (muziek).

Vlammen – De Lier en de wereld (2009)

Westlandse streekopera in vier bedrijven met mythische proporties, gebaseerd op het familiebedrijf Priva (klimaatbeheersing). Slotopera van het 11 kernen operaproject in het Westland. Uitgevoerd in het mooiste theater van Zuid Holland: de campus van Priva, mogelijk een reprise eind dit jaar. Opera met eigen hyves-pagina.

foto: burgerman.web-log.nl

Na de veiling hoop je dat er nog iets overschiet/ Je bent je eigen baas, maar voor de bank ben je dat niet/ De bank die heeft je tuin en jou volledig in hun macht/ Je bent een vrije jongen, maar je ploetert dag en nacht/ Als slaaf van de rente/ Als kweker van centen/ Als mede-teler van een deel van ’t financieel geheel

Libretto: Ruben van Gogh (tekst), Bob Zimmerman (muziek)

Zing met ons mee (2010)

Liedjesprogramma voor kleuters, in het Concertgebouw. Uitgevoerd door het Farkas Quintet en Celine Purcell. Begin volgend jaar komt er nog een editie, waarvoor ik wederom 12 meezing kleuterliedjes zal schrijven die door Thijs Borsten op muziek gezet gaan worden.
Hier is een fragment te beluisteren.

Teksten: Ruben van Gogh, muziek: Thijs Borsten

Advertenties